• Jeseň v prírode aj v múzeu

      • 21.12.2016 11:15
      •             Aj tento rok usporiadalo Prírodovedné múzeum SNM v Bratislave súťaž pre deti od 6 do 12 rokov Jeseň v prírode. Ten, kto sa na nej chcel zúčastniť, musel odpovedať na kvízové otázky a zhotoviť výtvarnú prácu s jesennou tematikou z materiálu, ktorý nájdeme v prírode v jesennom období. Do súťaže sa zapojili aj deti VI. oddelenia ŠKD Alister Kobe Apodaca, Richard Andrew Hassett, Rebeka Kucejová, Vanessa Marošová, Ema Petrociová, Petra Styková, Maximilian Štuk, Lea Tarkovičová a Tatiana Timková.
                    Do finále, ktoré sa uskutočnilo 7. 12. 2016, postúpili tí, ktorí správne odpovedali na kvízové otázky a uspeli s výtvarnou prácou. Deťom zo VI. oddelenia sa to podarilo všetkým. A tak v stredu 7. 12. plní očakávania navštívili priestory múzea.
                    V antropologickom oddelení ich spolu s ostatnými víťazmi okrem RNDr. Aleny Šefčákovej, PhD. privítal aj doktor József Schmidt, čiže kostra. Inak všetko, čo nasledovalo, sa nieslo v znamení ľudských kostí. A tých majú v Prírodovednom múzeu neúrekom. Sú pekne poukladané v škatuliach, v každej sa nachádza kostra jedného človeka. V zbierke je 10 000 kostier ľudí z rôznych období. Sú to kosti staré tisícky rokov, kostry neandertálcov i Keltov. Na niektorých lebkách boli stopy po sečných aj strelných zbraniach. Múzeum sa pýši aj dvomi staroegyptskými múmiami, starými tritisíc rokov. O jednej z nich vieme, že to bol robotník, ktorý staval pyramídy v Egypte. Mal asi 30 rokov a zvláštne na ňom je, že mal umelú ľavú ruku.
                    Možno tu vidieť aj lebky z Kaplnky sv. Jakuba, nachádzajúcej sa na nám. SNP v Bratislave.
                    Po exkurzii do hlbín ľudských kostí si deti overili správne odpovede na kvízové otázky. Odmenou v súťaži boli semienka rastlín. Na záver si prezreli niektoré expozície múzea. Videli rôzne zvieratá, vtáky, mamuta i dinosaura, leva, tigra i ohrozeného snežného leoparda, ale i kosti jaskynného medveďa.
                    Dovidenia o rok!
         
                                                                                                                  Marcela Duchková
         
      • Naspäť na zoznam článkov