• V útulku nás privítalo mnohonásobné HAV!

      • 06.03.2017 19:21
      •             Na jeseň minulého roka sme uskutočnili v našej škole zbierku potrieb pre bratislavský útulok Slobody zvierat. Deti 1. stupňa, ktorým nie je osud opustených zvierat ľahostajný, sa rozhodli pomôcť. Niekoľko týždňov nosili do školy staré uteráky, návlečky, plachty, slamu, granulky, konzervy a hračky pre psíkov a mačičky.
                    Vo štvrtok 16. februára 2017 sa deti 3. B vybrali na Polianky v Dúbravke. V útulku ich privítala pani Janka Liptáková. Rozprávala deťom príbehy psíkov, ktorým ľudia veľmi ublížili. Keď sa im z rôznych príčin zunovali, týrali ich alebo ich vyhodili. Psíka, ktorý mal reťaz vrastenú do krku, museli najprv uspať, aby ho od nej oslobodili. Sučka Koňa, ktorú našli zrazenú pri ceste, musela podstúpiť operáciu a následnú rehabilitáciu. Z následkov sa spamätáva dodnes. Abe bol taký vychudnutý, že sa nevládal postaviť na nohy. Najčastejšie ľudia vyhadzujú sučky s mláďatkami. Nechcenému množeniu možno zabrániť sterilizáciou a kastráciou zvierat.
                    SLOBODA ZVIERAT je občianske združenie. Peniaze na svoju činnosť získava z darov dobrých ľudí. Okrem stálych zamestnancov v útulku pracujú aj dobrovoľníci. Keď sa zvieratko dostane do útulku, prevezme ho pani veterinárka. Nasleduje vakcinácia a čipovanie. Sloboda zvierat pomáha aj ľuďom bez domova. Ošetrenie ich psíka je bezplatné. Pre mnohých z nich je psík jediný živý tvor, s ktorým sa delia o miesto na ulici. V súčasnosti je v útulku 250 psíkov rôznej veľkosti a rasy a niekoľko mačičiek. V čase našej prítomnosti tam boli tri, ostatné si ľudia adoptovali. Mačky majú veľký výbeh oddelený od kotercov psíkov.
                    Na záver našej návštevy deti mali možnosť ísť so psíkmi von. Miško, Julinka, Bondy, Jua a Eleonóra sa veľmi potešili, keď si ich deti zobrali na vôdzku a vykročili k lesu.
                    Ďakujeme pani Šulekovej, mamičke Emky Gajarskej, za odvoz proviantu pre zvieratká. Dúfame, že to nebola naša posledná návšteva v útulku. Do havkania a do mňaukania nabudúce!
        Marcela Duchková
         
      • Naspäť na zoznam článkov