• DARY PRE MAXIMILIÁNA II.

      • 26.04.2017 08:38
      • Čo by ste robili, keby ste dostali slona? Ako by ste sa zachovali? Čo by ste s ním urobili? Prijali by ste ho? Nuž, takýto dar pripravili pre kráľa Maximiliána II. v rádiu Junior.
                    Internetové rádio JUNIOR vysiela programy pre malých poslucháčov. V stredu 19. apríla 2017 navštívila deti 3. B redaktorka rádia Junior Rozália Vlasková. Cieľ jej návštevy bol jednoduchý a zároveň zložitý – vyzvedieť od detí, aké dary by pripravili pre kráľa Maximiliána II. ony.
                    Maximilián II. Habsburský bol rakúsky arcivojvoda, český a uhorský kráľ, rímskonemecký cisár z rodu Habsburgovcov. Bol najstarším synom cisára Ferdinanda I. Habsburského a Anny Jagelovskej a prvý korunovaný panovník v Dóme svätého Martina v Bratislave. Korunovácia sa konala 8. septembra 1563. O jeho prítomnosti v meste svedčí aj fontána na Hlavnom námestí. Podľa historických záznamov dal fontánu postaviť po veľkom požiari, ktorý zachvátil Bratislavu počas osláv jeho korunovácie. Dokončená bola v roku 1572.
                    A čo by darovali Maximiliánovi II. deti 3. B? Dozviete sa to, ak si zapnete rádio Junior v sobotu 29. apríla. Reláciu Čo by bolo, keby si môžete po premiére vypočuť aj v archíve relácií.
                                                                                                      Marcela Duchková
         
      • Naspäť na zoznam článkov