• MÚDRO SPORIŤ, ROZUMNE MÍŇAŤ

      • 04.05.2017 13:09
      • Vedieť narábať s peniazmi patrí k finančnej gramotnosti každého človeka. Aby sme niečo nezmeškali a naučili sa správne hospodáriť, musíme sa to učiť už od útleho veku. To je aj jeden z cieľov výstavy v Detskom múzeu Múdro sporiť, rozumne míňať. Deti VI. oddelenia ŠKD (3. B) ju navštívili 15. marca 2017.
        V priestoroch múzea ich privítala lektorka Janka. V úvodnom rozhovore si overila, aké vedomosti majú o sporení a míňaní peňazí. Z modelovacej hmoty si vyrobili vlastné mince s obrázkom. Použili rôzne motívy: Kriváň, kríž, Bratislavský hrad, rok 2017, iniciály svojho mena, Gerlach, ale i celkom nevšedné – smajlíka, bodky, srdiečko, mesačnú oblohu, postavu človeka, slnko, slimáka, vedeckú fľaštičku, vojaka, blesky.
        V ďalšom rozhovore s Jankou sa deti dozvedeli o výhodách platby eurom. Euro je spoločná mena pre 19 krajín Európskej únie. U nás ním platíme od roku 2009. Na každej eurominci je vyjadrená jej hodnota so znakom, ktorý charakterizuje jednotlivé štáty, a rok razenia. Na Slovensku sme pred zavedením eura platili slovenskými korunami. Ešte dávno predtým československými korunami, grošmi, dukátmi, keltskými mincami – biatekmi, vecami na výmenu. Používaniu peňazí predchádzal výmenný obchod. Ľudia si medzi sebou vymieňali výrobky alebo službu tak, aby to bolo pre nich obojstranne výhodné. Fungovalo to asi takto: za jedno prasa ti dám sekeru, dvoje šiat, košeľu, tri husi, päť rýb a na jeseň ti budem pomáhať tri dni pri zvážaní dreva z lesa na kúrenie. Potreba vymyslieť niečo univerzálne, čiže platidlo, nastala vtedy, keď tovar alebo služba nevyhovovali jednej zo strán. U nás boli vzácne kovy, tak vznikli hrivny – dlhé pásy kovu ako platidlo. V iných krajinách to boli mušle, perly, ryža, papier, hodváb, v orientálnych krajinách najmä koreniny. Vrecko čierneho korenia stálo pred 500 rokmi vrecko zlata. Kedysi dávno lovci z vnútrozemia boli ochotní vymeniť za hrudu soli množstvo kožušín dravých zvierat. Podobne slúžili ako platidlo pazúry a zuby dravých zvierat. Peniaze vznikli preto, lebo nosiť hrivny bolo nepraktické. Z rovnakého dôvodu vznikli neskôr bankovky.
        Pozorným počúvaním sa deti dozvedeli mnoho zaujímavostí. Napríklad to, že výroba 500-eurovej bankovky stojí 16 centov. Na rozpoznanie pravej od falošnej bankovky slúžia vodoznaky, ochranné prúžky, ktoré musí obsahovať každá bankovka. Vidíme ich pod špeciálnou lampou.
        V bankomate odpovedali deti na 10 otázok. Každá z nich mala tri možné riešenia. Za správne odpovede dostali loptičky, ktoré uplatnili v hre. Mohli v nej kupovať bicykel, tablet, ale i najmilšiu makovú zmrzlinu. Viete, že podnik s najstaršou nepretržitou prevádzkou na svete je Kremnická mincovňa? Je to tak, mincovňa vznikla v roku 1328, čiže sa v nej pracuje už neuveriteľných 689 rokov. V Uhorsku sa razili mince v niekoľkých mestách, na Slovensku to bolo v Kremnici,  Smolníku a Košiciach. Vznikli pre blízkosť baní, kde sa ťažilo zlato a striebro.
        Po nazbieraní toľkých vedomostí sa deti zahrali na ozajstných obchodníkov. Počínali si veľmi dobre. Vymieňali, kupovali, predávali všetko možné. Ak chcete, môžete to skúsiť aj vy. Výstava Múdro sporiť, rozumne míňať, na ktorej nájdete aj „pravú“ zlatú tehličku, je otvorená v Detskom múzeu do konca júna tohto roka.
         
                                                                             Marcela Duchková
                                                                                         ZŠ s MŠ M. R. Štefánika
                                                                                       na Grösslingovej ulici
                                                                                         
         
      • Naspäť na zoznam článkov