• Hry s okom alebo OKOHRY

      • 26.06.2017 11:38
      •             Oko je dôležitý orgán. Umožňuje nám vidieť všetku krásu a pestrofarebnosť sveta. Bez zraku by sme boli ochudobnení o zážitky, ktoré nám sprostredkujú naše oči.
                    V Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, si do 13. augusta 2017 môžete pozrieť interaktívnu výstavu OKOHRA autoriek Sone Sadílkovej, Ľubice Pavlovičovej a Evy Pavlovičovej. Na nej (možno) nájdete odpoveď na otázku, čo oko vidí a je celkom inak. Alebo čo oko nevidí a je to tam. Vďaka výstave deti odhalia ilúziu vnímania, poznajú, čo je skutočnosť a čo optický klam.
                    17. mája si pozreli výstavu aj deti VI. oddelenia (3. B). Hneď v prvej miestnosti ich upútal obrázok slávneho anglického dramatika Wiliama Shakespeara. Z diaľky vyzeral celkom normálne, ale zblízka... Čo je to? Veď má fúzy z topánok hudobníkov! Mexický maliar Octavio Ocampo má zjavne rád okohry. Na svojom obraze Quijotove sny z roku 1989 si predstavuje, o čom všetkom sníval najslávnejší rytier všetkých čias Don Quijote de la Mancha. Ukryl v ňom 11 rôznych obrázkov. Dobrovoľne sa priznávame, že sme všetky nenašli... Na inom obrázku boli mačiatka. Pri jeho otočení skákali, lietali alebo sa vyvaľovali podľa uhla otáčania.
                    V ďalšej miestnosti sme skúmali, akej farby sú ruža, jablko a jahody. Naozaj boli čierne, ale keď sme na ne posvietili baterkou, zrazu boli červené. Podobne kvety, citrón a jablko mali zelenú farbu. Alebo žltú?
                    Dievčatá Oľa a Aľo zo známej ruskej rozprávky sa ocitli v Kráľovstve krivých zrkadiel. My sme boli v kráľovstve čarovných zrkadiel. V jednom zrkadle sme vyzerali ako modelky, lebo zoštíhľovalo, a to druhé rozširovalo, takže sme vyzerali ako tučkovia. Viete, ako sa môže stať malý veľkým a veľký malým? Ak nie, vyskúšajte si to.
                    Ak ste ešte neboli na streche Slovenského národného divadla, skúste. Vyzerá to úžasne. Čo myslíte, dajú sa rozhýbať obrázky a veci, ktoré sa nehýbu? Presvedčíte sa, že áno.
                    Vidieť kamaráta lietať sa nepodarí každý deň. Prezradíme vám, že na to musíte použiť špeciálny trik – odraz v zrkadle. Máte radi zavárané ovocie? A máte radi „zaváraného“ kamaráta? To nie je len tak, musí sa do pohára zmestiť.
                    Okrem výstavy sa deti zúčastnili aj na tvorivej dielni. Vyskúšali si maľbu vo virtuálnom priestore a vytvorili kolektívne dielo na tému Čarovný les. Čo všetko sa im doň zmestilo? Napríklad hríb, stromy, farebný kôň s jazdcom, kocúrik Bendžo, oheň, hviezdy, medvedík, ale i smajlík, chobotnica, zázračný meč, myška, čučoriedky, jednorožec, vianočný stromček, ba dokonca futbalista Messi.
                                                                                                                  Marcela Duchková
      • Naspäť na zoznam článkov