• Hudobné čítanie s Martinom Vanekom
          • Hudobné čítanie s Martinom Vanekom

          • Žiaci 1.A, 1.B a 1.C navštívili MESTSKÚ KNIŽNICU, kde ich čakal herec Martin Vanek a hudobné trio La Triola. Žiaci si vypočuli pútavé čítanie z knihy Barbory Kardošovej " TRAJA KAMARÁTI A FAKTICKY FANTASTICKÝ BUNKER" sprevádzané hudbou sláčikového tria. Žiakom sa toto podujatie veľmi páčilo a tešia sa na ďalšie aktivity spojené s literatúrou a hudbou. T. L.

          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            Sledujte prosím web stránku školy www.zsgrosslingova.sk , na ktorej bude zverejnený dátum, kedy sa máte dostaviť na riaditeľstvo školy a prevziať si rozhodnutia o prijatí/ neprijatí žiaka do 1.ročníka.

             Za pochopenie ďakujem.

            Mgr. Mária Hronská

             riad. školy

        • SLÁVIK SLOVENSKA 2019 - školské kolo
          • SLÁVIK SLOVENSKA 2019 - školské kolo

          • V stredu24.apríla 2019, sme sa v popoludňajších hodinách naladili na ľudovú nôtu a uskutočnili školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2019. Ľudové piesne interpretovalo 25 spevákov v troch kategóriách, kde ich výkony hodnotila odborná porota.

            I. kategória /1.-3. ročník ZŠ/

            1.miesto: Karolína N. /1.C/

            2.miesto: Bibiana D. /1.B/, Hana L. /3.B/

            3.miesto: Carlotta S. /1.B/, Ester L. /1.B/

             

            II.kategória /4.-6.ročník ZŠ/

            1.miesto: Lea D. /4.A/

            2.miesto: Dália O. /5.A/, Hana M. /4.B/

            3.miesto: Ema K. /4.A/, Tamara T. /4.A/

             

            III.kategória /7.-9.ročník ZŠ/

            3.miesto: Linda H. /7.B/

             

            Žiačky, ktoré sa umiestnili na prvom mieste v svojej kategórii, postupujú na okresné kolo, ktoré bude v máji 2019. Všetkým spevákom srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa spevavých chvíľ.

             

                                                                                                                                   L.K.

             

             

          • Sme v SLNIEČKU

          • V tohtoročnom februárovom 6. čísle časopisu Slniečko v rubrike Naše divy sme si prečítali zaujímavý a veselý príbeh o tatranských svišťoch. Dozvedeli sme sa, že ich latinský názov je Marmota marmota latirostris a tiež, kde žijú, čím sa živia, ako vychovávajú svoje mláďatá a prečo ich treba chrániť. Odpovedali sme na súťažnú otázku, akým cudzím slovom označujeme zimný spánok zvierat – hibernácia. Carlottka, Erin, Esterka, Bibi a Lenka nakreslili pekný obrázok svišťov pre redaktorov Slniečka. Veľmi sme sa potešili, keď sme v aprílovom 8. čísle našli jeden z nich, ktorý nakreslila Esterka.

            M.D. a deti 1. B

          • Medická záhrada opeknela

          • Končiaca sa zima a začínajúca sa jar sa hrajú na schovávačku. Striedavo sa raz jedna, potom druhá objaví a skryje. Prejavom ich hry sú rozkvitnuté magnólie v Medickej záhrade. Tento rok sa im otvorili puky veľmi skoro, už koncom marca. Nič však neubrali na ich kráse. Škoda, že sa nimi môžeme pokochať tak krátko. Pri slnečnom počasí vydrží ich nádhera len niekoľko dní.

            MD

        • Úspech v medzinárodnej výtvarnej súťaži
          • Úspech v medzinárodnej výtvarnej súťaži

          • Žiačky 4.A triedy sa zapojili do 21. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže s ekologickou tematikou „My sa nevieme sťažovať nahlas“ – téma: Máme plán B? Zina B., Lea D., Agnes F., Ema K. a Laura L. získali ocenenie Galérie Jozefa Kollára za kolekciu detských výtvarných prác. Dňa 11. apríla 2019 sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia a vernisáže výstavy v Banskej Štiavnici. Kópie ocenených prác sú vystavené v priestoroch školy a ich originál môžete vidieť v galérii Berrgericht, Námestie Sv. Trojice 6, v Banskej Štiavnici.

             L.K.

          • Stavali sme zábrany pre migrujúce žabky... aj sme ich prenášali

          • V sobotu 16. marca 2019 sa pod Červeným mostom stretli milovníci žabiek. Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus usporiadala po 34.-krát akciu Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studničke. Už tradične sme sa na nej zúčastnili aj my.

            Prognóza počasia na sobotu neveštila nič dobré. Aj sa naplnila. Bolo chladno, veterno a daždivo. Pani zima vysielala posledné varovné signály svojho vládnutia. Počasie skôr pripomínalo akúsi odrodu zimy a jesene. Ale pučiace stromy, rozkvitnuté kvety a najmä neutíchajúci spev vtákov dávali tušiť, že jar je čochvíľa tu.

            Tí, ktorí si v sobotu ráno privstali a pohodlie teplého domova s vidinou leňošenia a sledovania televízie vymenili za motyky a kladivá, neoľutovali. Dokončili sme zábrany pri prvom rybníku a postavili nové pri Klepáči. Odmenou pre nás bol pohľad na stojace kolíky s fóliou, ktorá bola poslednou prekážkou každoročnej púte žabiek z lesa do rybníka.

            V piatok ráno 22. marca 2019 sme sa s vedrami a plní očakávania vybrali na Železnú studničku. Niektoré žabky čakali pri zábranách, iné sa schovávali pod lístím, kde ich zohrievali teplé slnečné lúče. V priebehu krásneho slnečného dopoludnia sme našli a preniesli do rybníka 69 samčekov ropúch a 1 skokana, 11 párov ropúch, 1 pár skokanov a 1 ropušiu samičku, spolu 95 žabiek.

            Marcela D., Zuzka K. a deti 1. B a 5. B

          • Čítam, čítaš, čítame

          • V Staromestskej knižnici sa v tomto školskom roku uskutočnil 14. ročník čitateľskej súťaže pre deti a mládež Čítam, čítaš, čítame. Súťaž trvala od 1. 10. 2018 do 28. 2. 2019. Deti z našej školy navštevujú pobočku SK na Karadžičovej ulici. Vo štvrtok 7. marca 2019 riaditeľka Staromestskej knižnice PhDr. Judita Kopáčiková odovzdala diplomy víťazom v pobočke na Blumentálskej ulici a absolútnym víťazom v jednotlivých kategóriách za všetky pobočky SK. Veľmi nás teší, že aj naša škola má v tejto súťaži svojich víťazov. Tu sú výsledky:

            Karadžičova

             

             

            I. KATEGÓRIA

            II. KATEGÓRIA

            III. KATEGÓRIA

            1. Veronika Lucia K.

                36 bodov

            1. Eliana Č., 4. B

                49 bodov

            1. Adam P., 5. B

                47 bodov

            2. Simona P.

                19 bodov

            2. Martin Č., 2. B

                46 bodov

            2. Ema P., 5. B

                16 bodov

            3. Júlia K.

                15 bodov

            3. Oliver H., 3. A

                43 bodov

            3. Matúš V., 5. C

                15 bodov

             

             

            Celkové hodnotenie za celú knižnicu:

             

             

            I. KATEGÓRIA

            II. KATEGÓRIA

            III. KATEGÓRIA

            1. Veronika Lucia K.

                36 bodov

                Karadžičova

            1. Eliana Č., 4. B

                49 bodov,

                Karadžičova

            1. Daniel D.

                175 bodov

                Blumentálska

            2. Lilianka K.

                35 bodov,

                Záhrebská

            2. Teo Nicolas L.

                48 bodov,

                Blumentálska

            2. Zuzana Š.

                70 bodov,

                Západný rad

            3. Gabi G.

                34 bodov,

                Záhrebská

            3. Martin Č., 2. B

                46 bodov

                Karadžičova

            3. Marián M.

                68 bodov,

                Blumentálska

             

            Podrobné informácie o kategóriách a podmienkach súťaže nájdete na webovej stránke www.starlib.sk.

            V piatok 29. marca 2019 zažili v priestoroch pobočky na Blumentálskej ulici NOC S ANDERSENOM Adam P. z 5. B a Oliver H. z 3. A. Fotografie z podujatia si môžete pozrieť na www.starlib.sk.

            Víťazom a zanieteným čitateľom srdečne gratulujeme!

            MD

          • OZNAM PRE RODIČOV BUDÚCICH ŽIAKOV 1.ROČ.

          • Podľa zákona č.305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov  verejnej moci  (ďalej OVM) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente)  je škola ako  OVM povinná vydávať rozhodnutia podľa §5 ods.3 a 4 zákona o štátnej správe v školstve ( okrem rozhodnutí o pokarhaní riaditeľom školy, pochvaly riaditeľom školy) vždy ako elektronické úradné dokumenty.

             Vyhotovenie elektronického úradného dokumentu v elektronickej podobe vykoná škola bez ohľadu na to, či adresát ( rodič) má aktivovanú elektronickú schránku na doručenie alebo nie.

             Z tohto dôvodu vás, milí rodičia, žiadame aby ste si na stránke www.slovensko.sk aktivovali svoje elektronické schránky, do ktorých vám budú zasielané rozhodnutia o prijatí/ neprijatí  dieťaťa do 1.r.

             Ďakujem

             

                                                                                                            Mgr. Mária Hronská

                                                                                                               riad. školy

        • Sporiteľňa Cup - naši skvelí futbalisti
          • Sporiteľňa Cup - naši skvelí futbalisti

          • Dňa 8.3.2019 sa naši futbalisti zúčastnili finálových bojov obvodného kola Sporiteľňa Cup. Po jesennej časti sa podarilo postúpiť šiestim základným školám. Žreb rozhodol, že našimi súpermi boli ZŠ Škarniclova a Cambridge International School. Oboch súperov sme zdolali a pokračovali semi-finálovým zápasom proti ZŠ Vazovova. Chlapci aj tu s prehľadom vyhrali. Posledný krok k víťazstvu bol finálový duel, v ktorom sme opäť narazili na ZŠ Škarniclova. Ani v tomto zápase nás nič nezaskočilo a chlapci sa mohli tešiť z pekného pohára, diplomu a vecných cien, ktoré prišli odovzdať predseda BFZ Juraj Jánošík a bývalý reprezentant SR Samuel Slovák. Súčasťou vyhodnotenia bola aj cena pre najlepšieho strelca, ktorým sa stal Mikuláš J. Chalanom blahoželáme a 21.mája im budeme držať palce v krajskom kole. Ďakujeme pánovi učiteľovi Rolandovi za prípravu. 

            Reprezentovali nás: Matúš H. 5.C, Adrián V. 5.C, Samuel V. 6.B, Sebastian Š. 6.B, Lukáš F. 6.B, Tomáš G. 6.B, Jakub S. 7.A,Mikuláš J. 7.B a Filip T. 7.B
                    
             

        • Žabčo Kamčo
          • Žabčo Kamčo

          • Pondelok 8. 4.sa na škole hrali karty. Nie, neľakajte sa. Toto neboli len také obyčajné. Žabčo Kamčo je  kvarteto  na posilnenie  a zlepšenie sociálnych zručnosti a sebavedomia. Deti z I.C nám ukázali, ako sa hrá aj napriek tomu, že táto hra už vyžaduje určitú čitateľskú zručnosť a oni sa systematicky začali venovať čítaniu len pred pol rokom.  Cieľom hry je nazbierať čo najviac kvarte- štvoríc  kariet, ktoré k sebe patria. A tak sa pomocou hry učíme správať sa k sebe pekne a zdvorilo. Veď  mať veľa dobrých kamarátov je veľké šťastie.

        • Vtipnejší vyhráva
          • Vtipnejší vyhráva

          • Prvý aprílový týždeň bolo u nás v škole naozaj veselo.  V jednotlivých triedach prvého stupňa prebehli triedne kolá súťaže Vtipnejší vyhráva.

            4.4. sa stretli v I.C zástupcovia z jednotlivých tried  a odprezentovali

            víťazné vtipy. Zábavy v škole nie je nikdy dosť. Škola Života od nás dennodenne vyžaduje nebrať sa príliš vážne a tomuto  umeniu  a sa učíme aj v našej  základnej škole.

            KK

        • Cigánska hudba
          • Cigánska hudba

          • 6.4. je Medzinárodný deň Rómov.  Celá I.C bola plná pestrých farieb, spevu a tanca. Dievčatá mali farebné kvetované blúzky, zvonové sukne až po zem a šatky,  chlapci mali na hlavách klobúky. Všetci sme boli v napätí, čo sa bude diať. Po obede  prepukol na prvom stupni rómsky „bašavel“.  I.C nás privítala veselým a hlučným cigánskym tancom. Dozvedeli sme sa o pôvode a živote Rómov rôzne zaujímavosti. Pustili sme si krátky úryvok z flimu „O čo ide Ide“. Ida je hrdá Rómka a speváčka. Vždy tomu tak ale nebolo. Teraz pracuje s tými najchudobnejšími deťmi z rómskych osád. Na koniec sme si zaspievali  pieseň z filmu Cigáni idú do neba. Tak nás tá energia, vychádzajúca u Rómskej kultúry nadchla, že sme sa s pani učiteľkou Koreňovou dohodli, že sa budeme stretávať na krúžku Rómskych tancov. Bude to pre nás bezpečné prostredie, v ktorom dáme svojim pocitom voľný priebeh.

            KK

          • DŽ AKO DŽEM....zážitkové učenie v 1.A

          • Pomaly sa míňajú strany v našom Šlabikári a naši prváci preberajú posledné písmená abecedy... Pri písmene dž sme sa trochu zastavili a spríjemnili vyučovanie zážitkovou formou. Veď ako by sme mohli obísť toto písmeno, ktoré nám pripomína sladučký džem! Tak sme si urobili džemové hody priamo na vyučovaní....a po vynikajúcej dobrote sme pracovali ako včielky. Mgr. Tatiana Lehocká

        • Chceš pomôcť svojej škole!
          • Chceš pomôcť svojej škole!

          • Prihlás sa na jarné upratovanie vonkajších priestorov školy, ktoré sa uskutoční

            27.apríla 2019 od 9,00 h  na školskom dvore.

             

            V ponuke sú nasledovné práce:

            • Vyhrabávanie a dopĺňanie piesku v doskočisku
            • Vyhrabávanie detského pieskoviska a jeho zakrytie
            • Strihanie kríkov a konárov stromov a živého plota v areáli
            • Oprava oplotenia ihriska
            • Rýľovanie a výsadba v skleníku
            • Znášanie a nakladanie zmesového odpadu do kontajnera
            • Zametanie dvora, hrabanie
            • Kosenie trávy
            • Čistenie dláždenej podlahy v podchode školy
            • Natieranie lavičiek v okolí bežeckej dráhy
            • Dezinfekcia priestorov v okolí kontajnerového stojiska
            • Oprava dverných pántov na plechových dverách

             

            Zašli spätne mail s menom a triedou žiaka, za ktorého budeš pomáhať na: skola@zsgrosslingova.sk

            Termín uzávierky prihlášok je 18.04.2019

            Druh práce rozdelíme na mieste a pripravené bude aj občerstvenie J

             

            Tešíme sa, že spoločne skrášlime prostredie našim deťom.

          • Na trase historického príbehu

          • 21. apríla 2017 šesť ultrabežcov oživilo autentický príbeh z druhej svetovej vojny. Príbeh, ktorý nezapadol prachom dejín. Príbeh o odvahe, statočnosti, o prekonaní samých seba. Príbeh o nezištnej pomoci, príbeh o ľudskosti a priateľstve.

                 Martin Urbaník, Marián Kamendy, Martin Sekér, Peter Brestovanský, Marcel Jedlička a Daniel Blonski sa skoro ráno s východom slnka rozbehli po stopách príbehu dvoch utečencov, Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, z pekla koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau.

            Svojím behom mapovali presnú trasu ich úteku z apríla 1944, ktorá merala 170 kilometrov, aby tak oživili príbeh, na ktorý nesmieme zabudnúť.

            Vrba a Wetzler vtedy so sebou niesli dôležité informácie o premyslenom vyvražďovaní Židov v koncentračnom tábore, o čom v tom čase nikto ani len netušil.

                 Bolo nanajvýš potrebné svetu otvoriť oči a upozorniť na bezprostredné nebezpečenstvo, ktoré hrozilo komunite viac ako 700 000 maďarských Židov – nebezpečenstvo deportácie a smrti.

                 Hnaní túžbou a strachom, dokázali v krutých podmienkach, hladní a vyčerpaní, dostať sa až do Žiliny, kde sa im podarilo odovzdať správu o tom, čo sa v skutočnosti v tábore Auschwitz – Birkenau deje. Dnes je táto ich 32 stranová správa jedným z najvýznamnejších dokumentov dejín holokaustu.

                 Na ich strastiplnej ceste im niekoľkokrát nezištne pomohli ľudia, ktorí tým riskovali životy svoje i svojich rodín. Nebyť ich odvahy, neexistoval by tento príbeh.

                 Na príprave tohto projektu počas 12 mesiacov od jari 2016 spoločne a aktívne pracoval celý štáb nadšencov. Okrem spomínaných ultrabežcov to bol realizačný tím, pozostávajúci z ďalších 18 členov.

                 Na základe tohto projektu vznikol dokumentárny film Kroky na hrane, ktorého hlavným cieľom je osloviť čo najväčší počet divákov, najmä však detí a študentov, aby sme nikdy nezabudli, čo sa môže stať, keď človek zabudne byť človekom.

                 My, žiaci a pedagógovia ZŠ s MŠ M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici v Bratislave, sme potešení, že sme sa mohli zúčastniť premietania tohto filmového dokumentu, ktorý bol spojený aj s besedou s niektorými účastníkmi projektu.

            Sme pyšní na našich žiakov, ktorí počas besedy dokázali klásť množstvo zaujímavých otázok. Bolo jasné, že autentický príbeh a prítomnosť jeho aktérov v nich zanechal silnú stopu.

            A to je dobre. Pretože len to, čo v nás zanechá emóciu, nám umožní pochopiť.

            Odchádzame plní pokory a rešpektu. Rešpektu voči ľuďom, ktorí siahli na dno svojich síl, aby sme my nezabudli.

             

                                                                                                                                             M. H.