• Turistický krúžok - cyklotúra

          • V pondelok 22. mája v popoludňajších hodinách sme sa prvýkrát vybrali na bicykle - smer Danubiana pri Čunove. Trať bola dlhá 46 km. Slniečko nás opálilo do červena, ale neodradilo nás to. Určite pôjdeme ešte na ďalšiu cyklotúru. 

            Stanislav S.

          • Turistický krúžok - výstup na Geldek a Jelenec

          • V sobotu 20. mája sme vystúpili na Geldek (694 m.n.m.) a Jelenec (695 m.n.m.). Túra začala v Častej pri Modre. Na Geldek sme išli veľmi prudkým stúpaním. Bol to najťažší stupák, aký sme kedy prekonali. Na Geldeku bola vápencová skala s pekným vyhľadom a na Jelenci nádherná rozkvitnutá lúka. 

            Stanislav S.

          • Vtáčí projekt v 4.A

          • Od marca 2023 sme s deťmi z ŠKD začali pracovať na projekte o vtákoch. Spoznávali sme tak našich vtákov od najmenších až po dravcov. Projekt trval 3 mesiace a deti si tak vyskúšali pracovať s trpezlivosťou a vytrvalosťou. Mnoho detí túto poznávaciu cestu neprešli celú, ale i tak boli na konci ocenené, lebo sa do projektu zapojili a prejavili snahu. Niektoré deti si počas projektu vylepšili kreslenie a ich kresby sú naozaj hodné obdivu. Prikladám fotky našich víťazov a ešte niektorých detí: Linda, Zarka, Ninka S. a Alexko. Naši víťazi sú Zorka a Tánička, Samko a Filipko. Mali všetky vtáčiky spracované a krásnu úpravu i kresby. A hlavne vydržali robiť projekt celý dlhý čas... Gratulujeme im a máme z nich veľkú radosť! 

            Mgr. Anna Juráňová /vedúca ŠKD/

          • Ukázali sme, že máme srdce na pravom mieste

          • S radosťou oznamujeme všetkým Vám, milí priatelia, že spoločnou zanietenosťou a iniciatívou sa nám podarilo v rámci podpory projektu

            „Pomôž mamičkám v núdzi, práve Ty, im dávaš krídla“ a kúpou srdiečok, ktoré tieto mamičky vyrobili, vyzbierať krásnu sumu 1 023€.

            Tieto peniaze boli odoslané na účet OZ Maják Nádeje, ktorý tieto matky podporuje.

            Chcela by som vyjadriť veľkú vďaku za otvorené srdce a angažovanosť.

            Je nesmierne dôležité, aby sme si všetci uvedomovali, že podobné gestá môžu mať veľký vplyv na svet okolo nás. A je dôležité ich robiť.

            Vaše srdce pre tých, ktorí potrebujú pomoc, je príkladom pre všetkých.

                                                                                                                                                      M. Hrnčiarová

          • Tvorím, teda som - Plstené mydlá

          • V spolupráci s OZ MOJE ŠŤASTNÉ DIEŤA - TVORÍM, TEDA SOM, sme v 4.A pokračovali ďaľšou aktivitou – výroba plstených mydiel. Deti si vyrobili praktický výrobok, ktorý môžu použiť na umývanie rúk, ale aj ako pekný, voňavý darček. Na mydlo sme použili merino vlnu, deti kombinovali farby a vlnu plstili na mydielka podľa vlastného výberu a fantázie. Samozrejme sme sa nezabudli porozprávať o význame hygieny a častého umývania rúk.

          • Ako šiestaci motivovali našich najmenších k čítaniu

          • Čítanie: čítanie -ia -ní  čo je určené na to, aby sa čítalo, čo sa má čítať, knihy, časopisy, noviny:
            napínavé, nezáživné čítanie; oddychové, úsmevné čítanie; čítanie pre celú rodinu; povinné čítanie...

            Takto definuje čítanie Súčasný slovník slovenského jazyka. Pre mnohých žiakov je však opis toho, čo je to čítanie, omnoho jednoduchší. Nuda, utrpenie na hodinách slovenčiny, čas, ktorý skrátka musia vytrpieť. Koníček, ktorý sa dnes už „nenosí“. Koníček, ktorý sa zdá byť zbytočným a otravným.

            A práve proti tejto myšlienke sa rozhodol postaviť školský podporný tím v  spolupráci s pani učiteľkami a žiakmi 6.B triedy.

            Tí na hodinách slovenského jazyka a literatúry vo dvojiciach navštevovali svojich mladších spolužiakov, žiakov 1.C, a prostredníctvom pútavých aktivít a rozhovorov sa pokúšali žiakov zaujať a motivovať ich k ďalšiemu čítaniu. Spoločne pripravili rôzne kvízy a pracovné listy, pomáhali prvákom tvoriť vlastné ilustrácie k prečítaným ukážkam – ba dokonca sa spoločne naučili nové, dovtedy neznáme a menej používané slová. Takto sa im podarilo dokázať aj to, že čítanie nám všetkým pomáha rozširovať si slovnú zásobu!

            Pevne veríme, že tento projekt motivácie k čítaniu padol na úrodnú pôdu a že v ňom budeme môcť pokračovať aj ďalší rok. Predsa len, čítanie nie je nuda. Veď nám to naši šiestaci celý polrok dokazovali!

          • Veľký úspech pod košom v streetbalovom krajskom kole

          • Tretí májový utorok patril v Senci krajským streetbalovým majstrovstvám. Sedem víťazných škôl z obvodných kôl bolo rozdelených do dvoch skupín. Naši chlapci s prehľadom postúpili do semi - finálového stretnutia v ktorom si poradili s tímom „nadaných žiakov“ zo ZŠ Teplická. Dramatické finále bolo skutočným vyvrcholením dvoch najlepších družstiev, kde sa predvádzala kvalitná obrana aj útok. ZŠ Novohradská bola nad naše sily a získali účasť na majstrovstvách SR. Naši chlapci si vybojovali  2.miesto a k nemu pekný pohár, diplom a medailu. GRATULUJEME!

            Reprezentovali nás: Leonard P., Martin P., Matúš J., Matúš H.

          • Divadelný krúžok predstavuje...

          • Už čoskoro... Po rokoch úsilia a prekonaní mnohých nepriazní osudu v podobe pandémie a personálnych zmien vám divadelný krúžok prináša originálny príbeh o boji dobra a zla v tajomnom svete elfov. Skôr, než zábery zo sfilmovanej inscenácie uzrú svetlo sveta, dovoľte nám predstaviť tváre hlavných postáv príbehu v ich filmovej podobe. :)

          • ŠKD v ateliéri - 4.A

          • Na Grösslingovej 52 vznikol malý umelecký ateliér s veľkým výkladom, kde sa striedajú rôzne zaujímavé umelecké diela. Boli sme oslovení umelkyňou pani Luciou, ktorej ateliér patrí, či by sme s ňou s deťmi začali spolupracovať. Samozrejme taká ponuka sa neodmieta a naše prvé stretnutie s ňou bolo, keď bola u nás v ŠKD v triede 4.A porozprávať dačo o sebe a o jej umeleckej práci. S deťmi a s prácou s nimi už má pani Lucia skúsenosť a preto deťom nachystala i zaujímavú dielničku a to spracovanie ich vlastnej knižočky, s ktorou sa dá ďalej pracovať. Druhú návštevu sme mali u nej priamo v ateliéri a to dňa 12.5. v piatok. Pani Lucia nám ukázala, aké zaujímavosti v ateliéri má, aké pomôcky a aký materiál. Materiál ktorý nás veľmi zaujímal bolo samotné zlato a striebro. Mali sme o ňom nekonečnú diskusiu, ktorá deti naozaj nadchla. Ale najväčší zážitok sme si odniesli z toho, ako nám pani Lucia ukázala, ako taví prsteň zo zlata, aby sa z neho stal materiál tvárny, z ktorého bude nový a inak vyzerajúci prsteň. Naša spolupráca ešte len začína a veľmi sa na ňu tešíme. Táto spolupráca je ponúknutá celému nášmu ŠKD a veríme, že v nasledujúci školský rok už bude fungovať v každom oddelení a to u menších i starších detí. Čaká totiž aj na naše práce veľký výklad ateliéru.

            Mgr. Anna Juráňová /vedúca vychovávateliek ŠKD/

             

          • Športový deň v ŠKD

          • Deň 10. máj je „Svetový deň – pohybom k zdraviu“, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). A keďže nám počasie prialo, práve v tento deň sme aj my v ŠKD venovali športovaniu a súťaženiu. Deti mali samozrejme z pohybu i súťaženia radosť. Deti prechádzali viacerými športovými stanoviskami a za svoje výkony dostávali body, ktoré zapisovala pani vychovávateľka. Deti sú súťaživé a učia sa tak prijať výhru a aj možnú prehru. Ak sa niekomu tlačili slzy do očí, že nemá výkon, ako ostatné deti, prehovorili sme k nim. Zdôraznili sme, že každý máme silné stránky inde a je skvelé, že každý sme iný. Ale že sa cení, že sa každý zapojil do súťaže a to aj tí menej pohybovo zdatní. Každé dieťa dostalo za účasť zdravú sladkú odmenu a z každého oddelenia ŠKD sa ocenil hráč s najvyšším počtom bodov ešte o sladkú odmenu naviac. Víťaz dostal samozrejme i víťazný diplom. Súťažiť v ŠKD deťom dávame možnosť rôzne, ale vždy dávame dôraz na to, aby deti súťaženie mali vyvážené s vzájomnou spoluprácou, pri ktorej dochádza i k vzájomnému pochopeniu a vyvracia sa tak medzi deťmi posudzovaniu. Deti ktoré v daný deň chýbali, mali tiež sladkú odmenu nachystanú a ich pani vychovávateľky im dali dodatočne pohybovú aktivitu, aby im ju spravodlivo mohli odovzdať. Naše heslo znie: „Pohybom k zdraviu“.

            Mgr. Anna Juráňová /vedúca vychovávateliek ŠKD/

          • Vystúpenie 4.B v Seniorcentre

          • Dňa 10. mája 2023 sme opäť potešili starkých v Seniorcentre na Palárikovej ulici. Po krátkom programe sme si všetci spolu zaspievali ľudové piesne. 

                                                                                                                                            Katarína Staudtová, Ivan Macho

          • Vystúpenie 1.B v Klube seniorov

          • V stredu, 10. mája 2023 boli žiaci 1.A v rámci ŠKD vystupovať v Klube seniorov. Kultúrny program, ktorý si spoločne pripravili so svojou pani vychovávateľkou Júliou D., sa seniorom veľmi páčil. Každé vystúpenie prináša radosť a spokojnosť nielen seniorom, ale aj našim malým účinkujúcim.

          • Exkurzia - Letisko M.R.Štefánika

          • Začiatkom mája nám mamička nášho spolužiaka pripravila exkurziu na Letisku M. R. Štefánika. Prezrel sme si vstupnú halu, ktorej konštrukcia bola inšpirovaná lietadlom, na ktorom lietal M. R. Štefánik. Je po ňom pomenované aj toto letisko. Prešli sme bezpečnostnou kontrolou a letiskový autobus nás povozil na rôzne zaujímavé miesta: videli sme štart a vzlietnutie lietala, odstavené vládne lietadlo, kde sme mohli ísť aj do kokpitu. Zoznámili sme sa so zamestnancami, ktorí sa starajú o dravce, plašiace kŕdle vtákov. Na koniec sme si pozreli letiskovú hasičskú stanicu. Na záver sme dostali darčeky na pamiatku. Výlet bol zaujímavý a veľmi sa nám páčilo.

            Žiaci  5.B

          • Tvorím, teda som - Mydielka

          • Tvorivými aktivitami z cyklu projektových aktivít TVORÍM, TEDA  SOM – ZDRAVÁ DUŠA ŠKOLY, v spolupráci s OZ MOJE ŠŤASTNÉ DIEŤA pokračujeme aj naďalej so žiakmi v rámci ŠKD. Aktivity vedie pani Danka H., v spolupráci s vychovávateľkami ŠKD. Naposledy žiaci 2.B a 3.B vyrábali mydielka, s radosťou pracovali na roztápaní mydlovej hmoty, pridávali farbu, sušený harmanček a vône podľa vlastného výberu. Z vyrobených mydielok sa veľmi tešili. 

             

          • Turistický krúžok - výstup na Záruby (768 m.n.m.)

          • V sobotu 6.mája 2023 žiaci z turistického krúžku pod vedením pána učiteľa Stanislava S., vystúpili na najvyšší vrch Malých Karpát - Záruby (768 m.n.m.). Podľa ich slov, najkrajšie miesta túry boli kopce Havrania skala a Záruby, krasový útvar Čertov žľab, Smolenický zámok a Hlbočianska dolina pri Smoleniciach. Turistiku ukončili cestovaním vlakom zo Smoleníc do Bratislavy cez Trnavu. 

          • Pomáhame mamičkám v núdzi

          • „Pomôž mamičkám v núdzi – práve Ty im dávaš nádej“

             

            Mama je domov,

            kde svoju radosť môžeš vysloviť,

            mama je slnko,

            čo dokáže tvoje slzy vysušiť.

            Mama je vrúcne objatie,

            cit a pohladenie,

            mama je tá, ktorá má

            vždy pre teba pochopenie.

             

            Áno, možno len slová básnika dokážu obsiahnuť všetko to, čím sú mamičky pre nás nenahraditeľné.

            A teraz si predstavte, že sú mamičky, ktoré sú samé a nemajú sa o koho oprieť. Nie je žiaden ocko, ktorý by im a deťom pomáhal a ktorý by ich chránil. Sú to ženy, ktoré manžela stratili alebo od neho museli odísť, pretože im a deťom ubližoval alebo jednoducho sa o nich nezaujíma.

            Aj takéto mamičky majú svoj sviatok. Aj tieto mamičky chcú pre svoje deti to najlepšie a chcú byť šťastné. Pomôžme im v tom!

            Kúpou levanduľového srdiečka, ktoré vlastnoručne vyrábajú pod záštitou občianskeho združenia Maják nádeje, im poskytnete finančnú pomoc.

            Srdiečka sú vhodné ako praktický darček pre všetky mamičky, staré mamy alebo tety, či kamarátky.

            Rozvoňajú spálňu, ochránia vaše oblečenie v skrini pred moľami alebo jednoducho skrášlia príbytok, či auto.

            A keďže sviatok mamičiek sa nezadržateľne blíži a ako škola sme sa rozhodli podať týmto ženám pomocnú ruku, rada by som všetkých Vás, milé deti, pani učiteľky a páni učitelia a pani vychovávateľky, poprosila o pomoc.

            Zakúpte si toto srdiečko (alebo i viac) jeden kus za 2€ v Bazáre pomoci, ktorý bude postavený v budove 2.stupňa od utorka 9. mája do piatka 12.mája pred hlavnou zborovňou školy. Bude otvorený počas prestávok a obslúžia Vás v ňom naši starší žiaci.

            Vyzbierané peniažky poputujú na účet OZ Maják nádeje, ktorý týmto matkám pomáha zabezpečiť bývanie, preplácať lieky, či platiť škôlku.

             

            ĎAKUJEME!                                                                                                                                   M.H.

          • Bezplatné plávanie pre deti staromestských škôl

          • 4. mája 2023 sme sa zúčastnili tlačovej besedy za účasti pána starostu, pani vicestarostky a zástupcov Sportinstitutu, na ktorej predstavili spoločný projekt, kde viac ako 1 600 detí z prvého stupňa všetkých staromestských základných škôl absolvuje zadarmo plavecký výcvik. Bratislavské Staré Mesto uzavrelo spoluprácu s občianskym združením SportInstitute, ktoré pod záštitou a memorandom o spolupráci so Slovenským Olympijským a Športovým Výborom, poskytuje základné a zdokonaľovacie plavecké výcviky pre žiakov na prvom stupni základných škôl v rámci hodín telesnej výchovy. Naša škola sa stala súčasťou filantropicko-komunitného projektu bezplatných plaveckých výcvikov SportInstitute. Občianske združenie je riadnym členom Slovenskej plaveckej federácie a vlastným vypracovaným systémom práce s deťmi schváleným Fakultou telesnej výchovy a športu, UK Bratislava je zabezpečená kvalita tréningového procesu. S cieľom ešte viac skvalitniť našu prácu s deťmi majú záštitu s Vodnou záchrannou službou Slovenského Červeného Kríža, ktorá bude zameraná najmä na prevenciu proti utopeniu sa. Tešíme sa z novej spolupráce a veríme, že plavecký výcvik obohatí hodiny telesnej výchovy našim prvostupniarom.

             

          • Úspech v medzinárodnej výtvarnej súťaži „TVORÍME VLASTNÚ KNIHU“

          • V stredu 3. mája sme sa zúčastnili v Krajskej knižnici v Žiline vyhodnotenia národného kola Medzinárodnej výtvarnej súťaže „Tvoríme vlastnú knihu“. Cieľom súťaže je podnietiť deti k autorskej tvorbe, k písaniu, ilustrovaniu, čítaniu. Deti mali za úlohu v tomto už 24. ročníku vytvoriť knihu na tému: „Tajomstvo knižnice – večer, keď sa zhasne a za posledným návštevníkom sa zavrú dvere...“ Našim šikovným výtvarníčkam Lejke D. Žofke H. z 8.A sa podarilo dosiahnuť krásny úspech. So svojou knihou v kategórii do 16 rokov zvíťazili v národnom kole a o umiestnenie zabojujú v medzinárodnom kole 31. mája v Českej republike. Srdečne blahoželáme!