• Budú z nás šikovní lekári?

          • Poznať ľudské telo, vedieť ako (ne)funguje trávenie človeka, dokázať výtvarne stvárniť proces trávenia a ešte k tomu o tom porozprávať...to chce skvelé vedomosti, veľkú kreativitu, ba aj kus odvahy. A toto všetko dokážu naše deti z 3.B triedy. Spoločne vytvorili krásne projekty na túto tému na hodinách prírodovedy a pri konečnom prezentovaní svojich prác sme sa nielen veľa naučili, ale sa aj pobavili.

          • Podpora žiakov z Ukrajiny

          • Základná škola s materskou školou M. R. Štefánika uzavrela dohodu o spolupráci s Inklucentrom – Centrom inkluzívneho vzdelávania a zapojila sa do projektu Podpora žiakov z Ukrajiny v Bratislave. Cieľom projektu je zabezpečiť psychosociálnu podporu žiakov a rodín z Ukrajiny v školskom prostredí.

            Pomoc bude prebiehať prostredníctvom terénnych podporných pracovníkov hovoriacich ukrajinsky. S deťmi budú realizovať aktivity na podporu ich duševného zdravia a budú spojkou medzi deťmi a personálom školy. Medzi ich hlavné úlohy bude patriť identifikácia potrieb detí, ktoré sa potýkajú s ťažkosťami, informovanie triednych učiteľov a členov ŠPT, informovanie školy o potrebách detí z Ukrajiny s cieľom zvýšiť ich citlivosť na potreby všetkých detí. Realizovať budú aj konzultačné hodiny pre učiteľov, rodičov a spolupracovať v rámci realizácie aktivít školy.

          • Darujte nám Vaše 2% dane

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            v mene Rady rodičov vás chceme požiadať o darovanie 2 % vašich daní. Aj vašim príspevkom môžeme zlepšiť edukačný proces a poskytnúť žiakom školy množstvo benefitov v oblastiach spoločenských, prírodných vied a pod.

            Informácie a podklady nájdete na https://www.zsgrosslingova.sk/percenta2/

            Ďakujeme.

                                                                                                                            

                                                                                                                            Vedenie školy

          • MDŽ – milá pozornosť od pána starostu

          • Každoročne si 8. marca pripomíname medzinárodný deň žien. Keďže tento rok sviatok MDŽ pre kraje západného Slovenska pripadol na obdobie jarných prázdnin, preto až dnes, 11. marca do našej školy dorazil milý darček pre všetky ženy – pozdrav a poďakovanie v podobe kvetu k MDŽ od pána starostu Ing. Mateja Vagača. Bolo to pre nás veľmi príjemné a milé prekvapenie. Ďakujeme, pán starosta!

          • Úspech v matematickej olympiáde - okresné kolo

          • V januári sa naši piataci prebojovali do okresného kola Matematickej olympiády. V ich kategórii súťažilo 72 detí. Naši žiaci sa nedali zahanbiť. Bojovali do poslednej minúty a oplatilo sa. Krásne 1. miesto v kategórii Z5 získal Karol G. (5.B), na úžasnom 4. mieste nás reprezentoval Samo Š. (5. A) a úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci Alexander M. (5.A) a Adam E. (5.B).

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            A.CH.

          • Výstava "Pravek" - ŠKD 3.B

          • V pondelok 26. februára sa deti z 3.B spolu s pani vychovávateľkou vybrali na výstavu Pravek, kde sa dozvedeli ako žili ľudia v dobe kamennej. V rámci rôznych interaktívnych hier a kvízov si potom svoje poznatky mohli preskúšať. Cestu späť si spestrili pobytom na detskom ihrisku, kde sa dostatočne vybláznili a príjemne zakončili svoje zábavné, spoznávacie popoludnie.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Vedeli ste, že zarecitovať taký umelecký text, či už prozaický alebo básnický, to si vyžaduje poriadny talent? A vedeli ste, že na našej škole je takýchto talentov hneď niekoľko? Presne tak, dňa 26.2. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže, ktorá nesie svoj názov po jednom z najvýznamnejších slovenských básnikov – Hviezdoslavov Kubín. Súťažiacich bolo toľko, že sa porota dokonca musela rozdeliť, aby sme vôbec stihli všetkých vypočuť! Najpočetnejšia kategória bola prvá, kde spolu recitovalo až 15 žiakov (7 poézia a 8 próza). Druhá a tretia kategória už mala účastníkov menej, neznamená to však, že by boli o niečo horší či slabší! V druhej kategórii o stupne víťazov zápasilo 5 žiakov (3 poézia a 2 próza). Tretiu kategóriu najviac oslovila poézia, vypočuli sme si ukážky od Jána Navrátila či dokonca ukážku Krvavých sonetov od Pavla Országha Hviezdoslava. O prvenstvo zápolili tri súťažiace.

            Výsledky:
            I. kategória poézia:
            1. Magdaléna K. z 3.A
            2. Ella E. zo 4.A
            3. Mia P. zo 4.B


            I. kategória próza
            1. Adela P. z 3.A
            2. Alex B. zo 4.A
            3. Gréta L. z 2.A


            II. kategória poézia:
            1. Karolína N. zo 6.C
            2. Nina S. z 5.A
            3. Jela Ch. z 5.B


            II. kategória próza:
            1. Shamoun K. zo 6.B
            2. Karolína G. zo 6.C


            III. kategória poézia:
            1. Nina G. z 8.B
            2. Lea D. z 9.A
            3. Tamara K. zo 7.B


            Okresné kolo HK bude 22.3.2024

          • Príbeh hudby Slovenskej filharmónie

          • Stalo sa už tradíciou, že každý rok sledujeme online koncert Príbeh hudby. Tentokrát to bol Príbeh hudby Slovenskej filharmónie. Počas koncertu mali žiaci možnosť byť účastníkmi štylizovaného konkurzu, zahlasovať za svojho „favorita“, alebo poznatky z koncertu zaznamenávať do vytlačených pracovných listov. Koncert bol pre nás nielen obohatením, ale aj príjemným spestrením dňa.

          • Turistická akcia - výstup na Vápennú 747 m.n.m.

          • V sobotu 17.2. žiaci turistického krúžku vystúpili na kopec Vápenná (747 m.n.m.).  Jeho druhý názov je Roštún. Vyštartovali sme zo Sološnice. Turistika bola náročná, prešli sme okolo 20 km, ale žiaci to zvládli. Z kopca Vápenná sme išli do Doľan a odtiaľ späť autobusom do Bratislavy. Počasie bolo premenlivé. V dolinách bolo polooblačno až jasno a na Vápennej pršali krúpy a dážď. Fotografie dobré ilustrujú počasie. Spomienky z Vápennej nám zostanú navždy v pamäti. 

            S.S.

          • Čítame s porozumením, čo je pre naše deti umením

          • Dňa 14.2.2024 sme sa popoludní s triedou 2.A v rámci ŠKD zúčastnili na exkurzii v detskej knižnici. Deti sa dozvedeli, že podľa písmen abecedy a podľa rôznych žánrov a aj podľa veku čitateľa si nájdu zaradené svoje obľúbené dobrodružné, fantazijné, náučné knihy, časopisy a aj spoločenské hry v policiach na úseku detskej literatúry. V knižnici sa nachádza aj detský kútik, kde si deti môžu prísť vypožičané knihy  prečítať, alebo si sem môžu prísť len tak zrelaxovať, alebo sa prísť aj zahrať rôzne spoločenské hry. Celou exkurziou nás sprevádzali veľmi milé pracovníčky mestskej detskej knižnice. Niektoré deti sa rozhodli navštíviť knižnicu opäť v spoločnosti svojich rodičov alebo starších súrodencov. 

             J.D.

          • Úspech v dejepisnej olympiáde

          • Dňa 5.2. sa šiesti žiaci našej školy – Agnes F. a Zina B. z 9.A, Matúš Dz. a Samuel P. z 8.B, Slavomír Š. zo 7.A a Miroslav M. zo 7.B – vybrali ukázať svoje vedomosti z dejepisu a zabojovať u úspech na okresnom kole Dejepisnej olympiády.

            Aj napriek tvrdej konkurencii a náročným otázkam, ktoré boli tento rok zamerané na dejiny slovenských hradov a zámkov, vrátili sa do školy s úspechom. Zina si v kategórii C obhájila piate miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou, Slavomír si v kategórii E vybojoval miesto tretie (tiež je úspešným riešiteľom).

            Agnes sa vrátila do školy s krásnym druhým miestom – takže je nielen úspešnou riešiteľkou kategórie C, dokonca postupuje do krajského kola!

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a Agnes už teraz držíme palce!

            S.P.

          • Exkurzia štvrtákov v múzeu SPP - ŠKD

          • Dňa 14.februára 2024 deti z ŠKD IV.B navštívili veľmi zaujímavú a vedomostnú výstavu v Múzeu SPP v Bratislave. Dozvedeli sa celú históriu vzniku prvého spaľovania uhlia v Bratislave, aby vznikol svieti plyn - pre osvetlenie ulíc v Bratislave. Videli video nahrávku zakladateľov menovaného múzea, aby sa dostalo širokej verejnosti informácii do povedomia, ako to začalo... Prezreli si miestnosti dôležitých pracovísk aj predmety, pri výrobe svietiplynu.

            E.D.

          • Valentín na škole

          • Určite si nejeden bystrý pozorovateľ všimol, že už týždeň ho na chodbe školy vítala nástenka oznamujúca blížiaci sa sviatok zamilovaných. A nielen to! Aj tento rok sa pokračovalo v minuloročnej tradícii a na sviatok svätého Valentína, 14.2.2024, bola do rúk adresátov doručená valentínska pošta. Školou preto putovali valentínske priania, maličké darčeky a iné šikovné výtvory žiakov našej školy. Tie najlepšie boli aj patrične odmenené! Porota pod vedením p. učiteľky Dlugošovej všetky valentínky poriadne prezrela a vybrala tie najvydarenejšie, a to diela z rúk:

            Ameli M. (7.A), Lucie P. (6.A), Emy Č. (5.A) a Sašky G. (3.B)

            Netreba však smútiť, ak práve vaša valentínka tento rok vybraná nebola! Je viac než isté, že ak sa valentínske prianie – či už maličký obrázok alebo slová vďaky, náklonnosti a priateľstva – dostali do správnych rúk, urobili vašim blízkym určite veľkú radosť.

            S.P.

          • Lyžiarsky výcvik

          • V piatok 9.februára sa 36 žiakov 9. ročníka a 8.A triedy s lyžami a obavami o sneh, vybralo na Oravu. Stredisko Ski centrum Nižná nás privítalo ešte so zvyškami snehu a tak mohol výcvik začať. Žiaci rozdelení do troch družstiev sa zlepšovali v lyžiarskych zručnostiach, aby svoju snahu oslávili na zjazdovkách lyžiarskeho strediska Roháče-Spálená. Dobré snehové podmienky a radosť z lyžovania nám nepokazila ani dočasná hustá hmla, ktorej rozplynutie znásobilo zážitky z výcviku.

            R.K.

          • Vyrábanie brmbolcov v 3.B - ŠKD

          • Deti z 3.B si spestrili popoludnie v ŠKD tvorivou ručnou prácou. Stačilo nám na to farebné klbko vlny a nielen dievčatám ale aj chlapcom sa podarilo vytvoriť naozaj krásne brmbolce. O to väčšia bola radosť z vlastnej tvorby. Možno niekomu ozdobia školskú tašku alebo poslúžia ako kľúčenka. 

          • Okresné kolo - Šaliansky Maťko - 1.miesto

          • V piatok 9.2.2024 sa konalo okresné kolo recitačnej súťaže v prednese povestí - Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali žiačky Ester L.(6.B), Ella E.(4.A) a Ivana B.(3.A). Naša najmladšia účastníčka Ivanka B. z 3.A v I. kategórií získala vynikajúce 1.miesto a bude našu školu aj okres reprezentovať na krajskom kole Šalianskeho Maťka. Ivanke srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalšom šúťažnom kole.