• S T R A Š I D L E N I E  V  BIBIANE

      • 26.02.2018 17:23
      •           Ak sa radi bojíte, máte radi príšery a mátohy, potom je výstava Hu Húúú alebo najstrašnejšie slovenské strašidlá práve pre vás. Nájdete ju v Bibiane a dozviete sa na nej všetko o strašidlách.

                  20. decembra minulého roka ju navštívili aj deti VIII. oddelenia ŠKD (4. B). Po výstave ich sprevádzala autorka námetu, scenára a dramaturgie Ingrid Abrahamfyová.

        Začali sme na gazdovskom dvore. Jeho dôležitou súčasťou bol kedysi HAD. Bol ochrancom rodiny, domácnosti a celého hospodárstva. Hadovi dávali ako prvému mlieko. Ak zahynul, dom stihlo nešťastie. ÚLE mali podobu ľudí alebo anjela. Tie na výstave znázorňujú gazdu a gazdinú. ZMOK v podobe zmoknutého kuraťa ľuďom škodil, ale ak sa ho gazda ujal, tomu robil dobre. Veľký lunárny kalendár obsahoval sviatky s menami svätých. Podľa nich gazdovia vedeli, ako majú pracovať.

        Nemôžete spať a máte NOČNÉ MORY? Jednu nájdete aj na výstave. V rozprávkach a povestiach VODNÍK topil ľudí a ich duše opatroval v hrnčekoch pod vodnou hladinou. Niektoré hrnčeky sa zatúlali aj do Bibiany. Sú na nich mená pracovníkov s pánom riaditeľom na hornej priečke. RUSALKY boli éterické bytosti stvorené z rosy a vodnej pary. Mali krásne dlhé vlasy, v ktorých spočívala ich magická sila. Preto sa o ne náležite starali.

                  V ďalšej miestnosti naďabíte na čertovských kováčov. Keď vyjdete hore schodíkmi, vyskočí na vás kostlivec. Pozor, aby ste sa nezľakli, je naozaj hrôzostrašný. SVETLONOS mal podobu malého chlapca a z očí mu šľahali plamene. V noci plačom vábil ľudí do močiarov alebo ich lákal na cintorín.

                  V slovenských rozprávkach sa veľmi často vyskytuje DRAK. Má obrovské, mohutné telo s viacerými hlavami, z ktorých mu šľahajú plamene. Toho na výstave sa nemusíte báť. Stráži šmykľavku, po ktorej sa deti s radosťou šmýkajú. VÍLY sa ľuďom zjavovali za letných nocí na lúkach a lesných čistinkách. Keď im niekto ublížil, utancovali ho na smrť.

        Svoje detstvo som každé leto trávila na dedine na Záhorí. Hrávali sme sa až do zotmenia a nechceli sme ísť spať. Moja starenka ma vždy strašila, že po zotmení budú chodiť KLAKANICE a unesú ma. Predstavovala som si ich ako zvláštne štíhle lietajúce bytosti s priesvitným telom, dlhými vlasmi a končatinami a veľmi som sa ich bála.

        V poslednej miestnosti sa ocitnete na pololúke, v pololese. Leží tu GRGALICA. Kto to je a či sa jej treba báť, vám neprezradíme. To zistíte, keď navštívite Bibianu. O nej, o klakaniciach, ale i o ďalších čudesných bytostiach, ako sú škriatkovia, černokňažníci, čerti, ale i poludnica, nočnica, strigôni a strigy, bosoráci a bosorky, a ešte o mnohých zaujímavostiach sa dozviete, ak si prídete pozrieť túto strašidelnú výstavu. Stihnúť to môžete do 1. 4. 2018.

        V tvorivej dielni Ako na strašidlá deti nakreslili, ako si ony predstavujú Grgalicu, svetlonosa, a vyrobili si netopiera. Niektoré ich výkresy nájdete aj na výstave.

        Či veríte, alebo nie, Slovensko je naozaj plné strašidiel. Na výstave sa okrem Ingrid Abrahamfyovej autorsky podieľali Katarína Nádaská a Ondrej, Paulína a Juraj Slivkovci.                                                                          

        Marcela Duchková

      • Naspäť na zoznam článkov