• HEJ, MACKO, TU SOM!

      • 02.05.2018 12:16
      • http://junior.rtvs.sk/archiv-relacii/159805/co-by-bolo-keby-sme-stretli-medveda
        Videli ste už niekedy medveďa? Kde to bolo? Aký je váš obľúbený medvedík? Čo by ste robili, keby ste stretli medveďa? Viete, aké veľké medvieďatko sa narodí? Ako vidí medveď? Čo jedáva okrem medu?

                    Takéto, ale aj iné otázky kládla redaktorka RTVS Rozália Vlasková deťom 4. B v utorok 10. apríla 2018 do svojej relácie Čo by bolo, keby... ste stretli medveďa? Ak vás zaujímajú odpovede detí, vypočujte si príspevok o živote medveďov.

                    Rozália Vlasková sa s mikrofónom vybrala za jedným z najpovolanejších odborníkov na medvediu tému, za prírodovedcom, ochranárom a filmárom Erikom Balážom. Stretol sa s medveďom už mnoho ráz. Keď budete pozorne počúvať, dozviete sa napríklad, že malý medvedík sa narodí v januári, keď jeho mama spí. Váži pol kilogramu a meria 20 cm, je teda menší ako ľudské bábätko. Dospelým sa stáva v desiatich rokoch. Medvieďatká sú veľmi hravé a poslušné. V tom by si mohli zobrať príklad aj niektoré deti. Keď to preženú s vystrájaním, mama medvedica ich hneď usmerní. Medvede zjedia skoro všetko – suché ihličie, lístie, korienky, ale i niektoré jedovaté rastliny, mravce, veľmi rady majú púpavu. Keď stretnete medveďa, nepozerajte sa priamo naňho, ale dajte mu najavo, že nie je v lese sám. Erik Baláž tak urobí zvolaním: „Hej, macko, tu som!“

                    A dávajte si pozor, aby ste niekomu neurobili medvediu službu. To by ste ho naozaj nahnevali!

                                                                               Marcela Duchková

      • Naspäť na zoznam článkov