• Veľkomoravské dobrodružstvo

      • 03.05.2014 14:26
      • 1150. výročie príchodu Cyrila  a Metoda
      • VEĽKOMORAVSKÉ DOBRODRUŽSTVO

         

                    V roku 2013 sme si pripomenuli 1150. výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Deti VI. oddelenia ŠKD (3. A + 4. L) absolvovali pri tejto príležitosti niekoľko aktivít. Zavŕšením ich úsilia pripomenúť si významnú udalosť v našich dejinách bola návšteva Detského múzea 5. februára tohto roka.

                    Pri prehliadke výstavy Veľkomoravské dobrodružstvo si prehĺbili a získali nové vedomosti o našich najstarších dejinách. Dozvedeli sa, ako žili prostí ľudia, čím sa zaoberali, aké plodiny pestovali, spoznali predmety ich každodennej potreby. Najviac ich zaujalo, že platili železnými hrivnami a fakt, že dnes sú ľudia asi o 10 cm vyšší ako v časoch Veľkej Moravy. Zistili, že nadávka doparoma je stará 1200 rokov a jej názov pochádza z mena hlavného boha Perúna. Zahrali sa na dobových bojovníkov a napísali svoje meno v hlaholike. Poznali, že prvé písmeno abecedy  má v hlaholike tvar kríža.

                    Veľká Morava bola skutočne veľká, v časoch vlády kniežaťa Svätopluka sa rozprestierala na území veľkom ako dnešné Nemecko.

      • Naspäť na zoznam článkov