• Exkurzia - Letisko M.R.Štefánika

          • Začiatkom mája nám mamička nášho spolužiaka pripravila exkurziu na Letisku M. R. Štefánika. Prezrel sme si vstupnú halu, ktorej konštrukcia bola inšpirovaná lietadlom, na ktorom lietal M. R. Štefánik. Je po ňom pomenované aj toto letisko. Prešli sme bezpečnostnou kontrolou a letiskový autobus nás povozil na rôzne zaujímavé miesta: videli sme štart a vzlietnutie lietala, odstavené vládne lietadlo, kde sme mohli ísť aj do kokpitu. Zoznámili sme sa so zamestnancami, ktorí sa starajú o dravce, plašiace kŕdle vtákov. Na koniec sme si pozreli letiskovú hasičskú stanicu. Na záver sme dostali darčeky na pamiatku. Výlet bol zaujímavý a veľmi sa nám páčilo.

            Žiaci  5.B

          • Tvorím, teda som - Mydielka

          • Tvorivými aktivitami z cyklu projektových aktivít TVORÍM, TEDA  SOM – ZDRAVÁ DUŠA ŠKOLY, v spolupráci s OZ MOJE ŠŤASTNÉ DIEŤA pokračujeme aj naďalej so žiakmi v rámci ŠKD. Aktivity vedie pani Danka H., v spolupráci s vychovávateľkami ŠKD. Naposledy žiaci 2.B a 3.B vyrábali mydielka, s radosťou pracovali na roztápaní mydlovej hmoty, pridávali farbu, sušený harmanček a vône podľa vlastného výberu. Z vyrobených mydielok sa veľmi tešili. 

             

          • Turistický krúžok - výstup na Záruby (768 m.n.m.)

          • V sobotu 6.mája 2023 žiaci z turistického krúžku pod vedením pána učiteľa Stanislava S., vystúpili na najvyšší vrch Malých Karpát - Záruby (768 m.n.m.). Podľa ich slov, najkrajšie miesta túry boli kopce Havrania skala a Záruby, krasový útvar Čertov žľab, Smolenický zámok a Hlbočianska dolina pri Smoleniciach. Turistiku ukončili cestovaním vlakom zo Smoleníc do Bratislavy cez Trnavu. 

          • Pomáhame mamičkám v núdzi

          • „Pomôž mamičkám v núdzi – práve Ty im dávaš nádej“

             

            Mama je domov,

            kde svoju radosť môžeš vysloviť,

            mama je slnko,

            čo dokáže tvoje slzy vysušiť.

            Mama je vrúcne objatie,

            cit a pohladenie,

            mama je tá, ktorá má

            vždy pre teba pochopenie.

             

            Áno, možno len slová básnika dokážu obsiahnuť všetko to, čím sú mamičky pre nás nenahraditeľné.

            A teraz si predstavte, že sú mamičky, ktoré sú samé a nemajú sa o koho oprieť. Nie je žiaden ocko, ktorý by im a deťom pomáhal a ktorý by ich chránil. Sú to ženy, ktoré manžela stratili alebo od neho museli odísť, pretože im a deťom ubližoval alebo jednoducho sa o nich nezaujíma.

            Aj takéto mamičky majú svoj sviatok. Aj tieto mamičky chcú pre svoje deti to najlepšie a chcú byť šťastné. Pomôžme im v tom!

            Kúpou levanduľového srdiečka, ktoré vlastnoručne vyrábajú pod záštitou občianskeho združenia Maják nádeje, im poskytnete finančnú pomoc.

            Srdiečka sú vhodné ako praktický darček pre všetky mamičky, staré mamy alebo tety, či kamarátky.

            Rozvoňajú spálňu, ochránia vaše oblečenie v skrini pred moľami alebo jednoducho skrášlia príbytok, či auto.

            A keďže sviatok mamičiek sa nezadržateľne blíži a ako škola sme sa rozhodli podať týmto ženám pomocnú ruku, rada by som všetkých Vás, milé deti, pani učiteľky a páni učitelia a pani vychovávateľky, poprosila o pomoc.

            Zakúpte si toto srdiečko (alebo i viac) jeden kus za 2€ v Bazáre pomoci, ktorý bude postavený v budove 2.stupňa od utorka 9. mája do piatka 12.mája pred hlavnou zborovňou školy. Bude otvorený počas prestávok a obslúžia Vás v ňom naši starší žiaci.

            Vyzbierané peniažky poputujú na účet OZ Maják nádeje, ktorý týmto matkám pomáha zabezpečiť bývanie, preplácať lieky, či platiť škôlku.

             

            ĎAKUJEME!                                                                                                                                   M.H.

          • Bezplatné plávanie pre deti staromestských škôl

          • 4. mája 2023 sme sa zúčastnili tlačovej besedy za účasti pána starostu, pani vicestarostky a zástupcov Sportinstitutu, na ktorej predstavili spoločný projekt, kde viac ako 1 600 detí z prvého stupňa všetkých staromestských základných škôl absolvuje zadarmo plavecký výcvik. Bratislavské Staré Mesto uzavrelo spoluprácu s občianskym združením SportInstitute, ktoré pod záštitou a memorandom o spolupráci so Slovenským Olympijským a Športovým Výborom, poskytuje základné a zdokonaľovacie plavecké výcviky pre žiakov na prvom stupni základných škôl v rámci hodín telesnej výchovy. Naša škola sa stala súčasťou filantropicko-komunitného projektu bezplatných plaveckých výcvikov SportInstitute. Občianske združenie je riadnym členom Slovenskej plaveckej federácie a vlastným vypracovaným systémom práce s deťmi schváleným Fakultou telesnej výchovy a športu, UK Bratislava je zabezpečená kvalita tréningového procesu. S cieľom ešte viac skvalitniť našu prácu s deťmi majú záštitu s Vodnou záchrannou službou Slovenského Červeného Kríža, ktorá bude zameraná najmä na prevenciu proti utopeniu sa. Tešíme sa z novej spolupráce a veríme, že plavecký výcvik obohatí hodiny telesnej výchovy našim prvostupniarom.

             

          • Úspech v medzinárodnej výtvarnej súťaži „TVORÍME VLASTNÚ KNIHU“

          • V stredu 3. mája sme sa zúčastnili v Krajskej knižnici v Žiline vyhodnotenia národného kola Medzinárodnej výtvarnej súťaže „Tvoríme vlastnú knihu“. Cieľom súťaže je podnietiť deti k autorskej tvorbe, k písaniu, ilustrovaniu, čítaniu. Deti mali za úlohu v tomto už 24. ročníku vytvoriť knihu na tému: „Tajomstvo knižnice – večer, keď sa zhasne a za posledným návštevníkom sa zavrú dvere...“ Našim šikovným výtvarníčkam Lejke D. Žofke H. z 8.A sa podarilo dosiahnuť krásny úspech. So svojou knihou v kategórii do 16 rokov zvíťazili v národnom kole a o umiestnenie zabojujú v medzinárodnom kole 31. mája v Českej republike. Srdečne blahoželáme!

          • Úspech v celoslovenskej výtvarnej súťaži "Štefánikove cesty za poznaním"

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže Štefánikove cesty za poznaním. Téma 10. ročníka súťaže - Izba plná spomienok bola pomerne náročná, no aj s tým sa naša šikovná Žofka H. z 8.A popasovala veľmi dobre, pretože porota jej za výtvarnú prácu udelila Cenu Domu Matice slovenskej v Lučenci. Žofka si ocenenie prevezme na slávnostnom vyhodnotení súťaže v Miestnom úrade v Lučenci. Ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy!

          • "Vítanie jari" v Seniorcentre

          • Dňa 26. apríla 2023 žiaci 4.B triedy v rámci ŠKD navštívili Seniorcentrum - Bratislava Staré Mesto. Pre našich starkých si žiaci pripravili hudobno-literárne vystúpenie "Vítanie jari". Za krásne vystúpenie deti dostali sladkú odmenu. Podobnú kultúrnu akciu plánujeme aj v máji.

            Ivan Macho, Katarína Staudtová

          • Návšteva opernej speváčky v 2.A

          • Vo štvrtok 27. apríla 2023 nás navštívila milá maminka našej žiačky Magdalénky, skvelá operná speváčka Lenka Máčiková-Kusendová. Porozprávala nám o svojom povolaní, odpovedala deťom na ich zvedavé otázky, zaspievala nám áriu z opery a bola veľmi milá. Spev ju sprevádza od detstva a je jej veľkou vášňou. Pre deti to bol veľký zážitok. Zaspievali sme si aj spolu. Toto stretnutie bolo veľmi obohacujúce, poučné a zábavné. Vďaka pani Lenka!

          • Úspech v okresnom kole v streetbale chlapcov

          • Dňa 27.apríla 2023 sa za príjemného slnečného počasia konalo OK v streetbale chlapcov. Na ZŠ Mudroňova sa stretlo sedem základných škôl, aby si v basketbale trojíc na jeden kôš dokázali, kto je najlepší. Jarné slnko sa najviac usmialo práve na našich chlapcov, ktorí postupne zdolali všetkých súperov. Zaslúžený postup do krajského kola, vecná odmena a vďaka za skvelý výkon patrí žiakom: Leonard P., Charles P., Matúš J., Martin P., Anton M., Artur P., Mutúš H. Srdečne gratulujeme!

          • Slávik Slovenska 2023 - Obvodné kolo

          • 27. apríla 2023 sme sa zúčastnili obvodného kola speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023, kde sme získali krásny úspech v podobe dvoch prvých miest, s postupom do krajského kola. 1. miesto v II. kategórii obsadila Karolína N. /5.C/ a 1.miesto v III. kategórii Lea D. /8.A/. V I. kategórii nás reprezentoval Adam H. /3.A/, ktorý si vyspieval diplom a krásne ocenenie. Srdečne gratulujeme!

          • „Vo farbách Zeme!“

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. Organizácia Spojených národov (OSN) neskôr, až v roku 2009, vyhlásila 22. apríl ako Medzinárodný deň Matky Zeme a s týmto názvom sa pripomína od roku 2010. „Vo farbách Zeme!“ – to si povedali naši žiaci a v pondelok, 24. apríla 2023 prišli do školy oblečení vo farbách Zeme, aby si tento významný deň pripomenuli a oslávili spoločne.

          • Turistický krúžok - výstup na Sakrakopec (430 m.n.m.)

          • V nedeľu 23.4.2023 sme za pekného počasia vyšli na vrch, ktorý sa volá Sakrakopec. Sakrakopec, to boli posledné slová hlavného pilota, ktorý narazil bulharským lietadlom do kopca. Turistická akcia začala pri Svätom Juri a pokračovala cez Sakrakopec, Biely kríž do Borinky. Akcia sa nám vydarila. Zostanú nám pekné spomienky.

          • Pažítkový deň v ŠKD

          • V ŠKD sme mali dňa 21.4.2023 deň plný dobrej pažítky. Každá trieda – od prvákov až po štvrtákov si vysadila pažítku, o ktorú sa spoločne deti starali, až kým nevyrástla a bola pripravená na konzumáciu. Práve v tento deň sa v triedach narastená pažítka strihala, umyla a nakrájanú si ju deti nadšene brali. Dávali si ju na natreté pečivo s chutnou nátierkou, ktorá chutila s čerstvou pažítkou výborne. Deti si spoločne s chuťou naplnili brušká a pažítku si naďalej nechávame v triedach. Budeme sa o ňu starať, nech si na nej môžeme znovu pochutnávať.

            Mgr. Anna Juráňová /vedúca ŠKD/

          • Slávik Slovenska 2023 – školské kolo

          • V pondelok 17. apríla 2023 sme usporiadali školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. Súťaže sa zúčastnilo 12 žiakov, ktorých hodnotila trojčlenná porota v I., II. a III. kategórii. Výhercovia všetkých kategórií budú našu školu reprezentovať v obvodovom kole 27. apríla 2023, ktoré sa uskutoční v ZUŠ M. Ruppeldta. Všetkým naši slávikom srdečne gratulujeme a víťazom želáme veľa šťastia v postupovom kole.

             

            Vyhodnotenie školského kola:

            I. kategória

            1.miesto: Adam H. /3.A/

            2.miesto: Magdaléna K. /2.A/

            3.miesto: Ella E. /3.A/

             

            II. kategória

            1.miesto: Karolína N. /5.C/

            2.miesto: Bibiana D. /5.B/

            3.miesto: Nina S. /4.A/

             

            III. kategória

            1.miesto: Lea D. /8.A/